„ŠUVka“ opäť chystá Deň otvorených dverí

Už tento pondelok 27. 6. 2016 sa uskutoční na Škole úžitkového výtvarníctva Košice Deň otvorených dverí. Chýbať nebude prezentácia žiackych prác a sprievodné podujatia.

Koncom školského roka „ŠUVka“ tradične otvorí svoje brány verejnosti. Tentoraz návštevníkov čaká prehliadka študentských ročníkových projektov z ôsmich odborov. Žiaci na nich pracovali dva týždne bez vedenia pedagógov. „Zadania boli rozsiahle, ktoré sa skladali z niekoľkých úloh. Témy v ročníkoch i na odboroch boli rôzne,“ vysvetľuje Mgr. Akad. soch. Štefan Michalko, zástupca riaditeľa pre odborné vzdelávanie. V učebniach na Jakobyho 15 v Košiciach bude môcť verejnosť vidieť dizajnérske kúsky, grafické produkty, fotografické výstupy či návrhy scén pre divadelné predstavenia.

Súčasťou Dňa otvorených dverí bude výstava dvadsiatich prác vznikajúcich počas grafických duelov, ktoré organizovala Škola úžitkového výtvarníctva Košice v priebehu školského roka 2015/2016. „Žiaci sa naučili niečo o tom, ako sa prezentovať i ako vystupovať pred verejnosťou. Ja som sa osobne presvedčila, že s dobrým nápadom netreba na nikoho čakať, ale je potrebné sa do neho pustiť. S elánom a podporou žiakov a kolegov sme to zvládli,“ tvrdí organizátorka grafických duelov Mgr. art. Noémi Ráczová. Študenti na dueloch pokreslili spolu 30 metrov bieleho podkladu, vypili 40 litrov minerálky a vďaka duelom mohla verejnosť spoznať 50 umelcov tvoriacich v Košiciach. „Pre veľký záujem zo strany študentov grafické duely plánujeme robiť aj budúci školský rok. Je možné, že oslovíme aj mladých výtvarníkov z iných stredných škôl v Košiciach,“ dodáva Ráczová.

Mladí umelci počas Dňa otvorených dverí chystajú aj sprievodné podujatia. Maškrtníci si budú môcť pochutnať na kulinárskych špecialitách študentov i pedagógov v rámci Gurmán day a pripravená bude aj Burza.

Letný Deň otvorených dverí začína na Jakobyho 15 v Košiciach o 10:00 a potrvá do 17:00.

Foto: Sandra Petríková