Divadelná hra „Sárkányi“ spája študentov košických stredných škôl

Škola úžitkového výtvarníctva Košice, SOŠ Gemerská a Konzervatórium Jozefa Adamoviča Košice sa spojili, aby vytvorili predstavenie, ktoré verejnosti prinesie pohľad na renesančné hodnoty. Verejnosť si hru „Sárkányi“ bude môcť pozrieť počas Dní bábkového divadla a hier pre rodiny VIRVAR.

Autorom celého projektu je MgA. Daniel Pikalík. Okrem scenáru sa zhostil aj režisérskej stoličky. Ako tvrdí, pre študentov odborných a umeleckých škôl je dôležitý ich rozvoj a prax: „Ak žiaci pracujú na konkrétnej úlohe, ktorej vrcholom v tomto prípade je divadelné predstavenie, je to pre nich motivujúce. Snažíme sa v nich podporiť nasadenie i ideál dobročinnosti.“ Spoluprácu medzi školami považuje Pikalík za veľký prínos pre dnešnú spoločnosť. Cieľom projektu „Sárkányi“ je prezentácia prác študentov umeleckých škôl a rôznych odvetví pod vedením ich pedagógov. „ŠUVkári“ z odboru scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba mali na starosti scénu. Navrhli hlavnú postavu a kostýmovú zložku výpravy.

Študenti SOŠ Gemerská mali za úlohu obliecť draka. Obaliť jeho konštrukciu, zhotoviť strih na molitan, látku a ušiť to. Dievčatá z odboru odevný dizajn pomohli aj pri šití kostýmov. „Spolupráca bola plodná. Vzájomná akceptácia pomohla k vytvoreniu požadovaných diel. Študentky mali predstavu aj o objeme a strihu, ako aj dokázali sadnúť si za šijací stroj a zrealizovať to,“ uviedla pedagogička SOŠ Gemerská, Mgr. art. Štefánia Gajdošová.

Herecké kostýmy si oblečie osem študentov z Konzervatória Jozefa Adamoviča Exnárová 8 Košice. Podľa jeho riaditeľa Mgr. Róberta Galovicsa, skúšať sa začalo už koncom januára. „Toto divadelné predstavenie je pre našich žiakov niečo navyše. Skúšky sme sa snažili naplánovať tak, aby čo najmenej zasahovali do vyučovacieho procesu.“ Podľa Galovicsa je pre budúcich profesionálnych hercov tento projekt veľkým prínosom. Stretnú sa s divadelnou formou odlišnou od tých, ktoré si mali možnosť doteraz vyskúšať.

Zmyslom scénografa, kostyméra a herca je nevyhnutná spolupráca. Snažíme sa vybudovať akúsi liaheň pre študentov týchto inštitúcií,“ dodáva Pikalík.

Školám a organizátorom projektu pomáhalo Bábkové divadlo Košice. Spoluprácu si pochvaľuje Mgr. art. Janka Duchoňová, vedúca odboru scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba, ŠÚV Košice: „ Bábkové divadlo nám už v začiatkoch podalo pomocnú ruku, najmä pri realizácii pomerne náročnej konštrukcie, až trojmetrovej bábky- draka.“

Riaditeľka Školy úžitkového výtvarníctva Košice Ing. Petra Gáborová vidí hlavný prínos v procese tvorby, vo vzájomnej spolupráci všetkých zainteresovaných. „Žiaci za pomoci profesionálov vytvorili netradičné pouličné predstavenie spojené s projekciou animovaného pozadia, ktoré ponúkne divákom nevšedný zážitok. “

Hra Sárkányi v sebe zahŕňa renesančné princípy vychádzajúce z Commedia dell'arte. Keďže sa príprave venujú študenti pod vedením pedagógov, je možné ju nazvať Commedia erudita- erudovaná komédia. Samotný príbeh a jeho štruktúra sa zahráva s obecne známymi archetypmi knižných a historických postáv, ako je uhorská kráľovná Alžbeta, Don Quichote a Sancho Pancha. Medzi nich vstupuje mýtická postava drak- intelektuál. Mierumilovný drak Sárkányi je nositeľom svetla do zatuchnutej spoločnosti stredovekého mestečka. Prináša im humanizmus a cestu rozumu v duchu nastupujúcej renesancie. Tento fakt otrasie dávnymi základmi tohto zriadenia.

Premiéra hry sa uskutoční tento štvrtok 2. júna 2016 o 21:00 pred Urbanovou vežou v Košiciach. Predstavenie bude mať reprízu na rovnakom mieste v piatok 3. júna a v sobotu 4. júna 2016 o 21:00.