Darček za predstavenie v bábkovom divadle

Návštevníci Bábkového divadla Košice si po premiére predstavenia „Podmorská rozprávka“ odnesú domov originálny suvenír. Vyrobili ich budúci scénografi.

Škola úžitkového výtvarníctva Košice vďaka spolupráci s Bábkovým divadlom Košice rozbehla výrobu originálnych keramických rybičiek. Ide o limitovanú sériu. Rybičky dostanú  návštevníci zdarma pri vstupe na premiéru predstavenia, ktorá sa uskutoční 30. 9. 2016. „Rybičky sú hlavnými protagonistami Podmorskej rozprávky. Každá z nich má svoj osobitý charakter a špecifický vzhľad. Tvarovo sme vychádzali priamo zo scénografických návrhov rybiek, podľa ktorých boli vyhotovené aj skutočné bábky. Naši žiaci však rybky jemne doštylizovali,“ tvrdí vedúca odboru scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba Mgr. art. Janka Duchoňová.

Študenti pracovali pod dohľadom odbornej pedagogičky Ing. Ľudmily Benkovej. Ako tvrdí, keramickými darčekmi chce Škola úžitkového výtvarníctva Košice pripomenúť atmosféru ručnej výroby a tradíciu remesla: „Tak, ako každá keramická rybka prešla rukami našich žiakov, rovnako sa žiaci manuálne podieľali aj pri vytváraní hlavných protagonistov predstavenia ,,Podmorská rozprávka“ v spolupráci s odborníkmi z dielní Bábkového divadla Košice.“

Výrobe ďalších darčekov ku predstaveniam Bábkového divadla Košice sa mladí umelci nebránia: „S divadlom máme veľmi dobré skúsenosti ohľadne spolupráce.  Vzájomne si vieme vypomôcť.  Odborný personál bábkového divadla je veľmi ústretový a našich žiakov dokáže nadchnúť do práce a ukázať im to, ako  technické riešenia bábok, kulís či rekvizít fungujú v praxi a v reálnom divadelnom prostredí,“ dodáva Duchoňová.

Autor, foto: Mgr. Ľubica Reváková