Košický umelec medzi najlepšími európskymi ilustrátormi

Radoslav Repický – jediný Slovák na medzinárodnej súťaži Raw Art Wrestling.

Vďaka svojmu talentu sa mladý umelec prebojoval do semifinále. Už túto sobotu 14.1.2017 ho v Prahe čaká živý ilustrátorský súboj na život a na škrt pred publikom. Medzi sebou budú súperiť umelci naprieč rôznymi odbormi a technikami.

Predošlé kvalifikačné kolá prebiehali cez internet. Odborná porota každých 21 dní  zadávala vždy novú tému, na ktorú mali súťažiaci presne stanovený čas, väčšinou jeden týždeň.  Nové talenty i ostrieľaných veteránov nekompromisne hodnotila odborná porota zložená z piatich porotcov z oblasti reklamy, ilustrácie a grafiky. Tém, teda aj kvalifikačných kôl, bolo 5. Ako tvrdí Repický, názvy tém mali väčšinou surreálny charakter. Na ich realizáciu umelci okrem výtvarného talentu potrebovali aj všeobecný prehľad: „Na sociálnej sieti organizátori uverejňovali témy ako napríklad zombie zoo, Black Sabath či Einsteinova zbierka motýľov. Do semifinále som postúpil až v treťom kole, v ktorom som získal dostatok bodov na postup do živého semifinále.“ Súťaže sa zúčastnilo celkom 100 účastníkov a do živého semifinále postúpilo 20 ilustrátorov. Polovica bude tvoriť klasickými maliarskymi technikami a ďalších 10 bude tvoriť digitálne. Z jednej aj z druhej skupiny vyjde jeden víťaz. „Postup do semifinále pre mňa znamená povzbudenie a ďalšiu dôležitú skúsenosť. Rád kreslím a maľujem naživo. Je to veľký zážitok, ktorý testuje schopnosť tvoriť pred publikom.“ Radoslav Repický  súťaží v kategórii analóg. Jeho predošlé práce v súťaži Raw Art Wrestling vznikali klasickou metódou – papier, fixi, tuš.

Semifinále súťaže Raw Art Wrestling začína v sobotu 14.1.2017 o 12.00 v priestoroch Ogilvy na Přívozní 2 v Prahe.

Informácie o súťaži: www.r-a-w.cz